Teksti suurus
Reavahe
Kontrastsus
  • Koolitus
  • Eneseareng
  • Koolitus
  • Eneseareng

Lehttainas ja mille-feuille

Tartu Rahvaülikool

vaata kaarti

T 05. märts 2024 | 17:30 - 21:15

Mine ostma (63 €)

Õpime ise valmistama lehttainast ja küpsetama sellest maailmakuulsat „tuhande lehe" kooki mille-feuille'd, mis on Prantsuse originaalne vaste siinse kandi Napoleoni koogile.

Kummutame eksiarvamuse, et ise lehttaina valmistamine on raketiteadus. Vaja läheb vaid parimat toorainet, veidike kannatust ja õigeid töövõtteid. Mille-feuille erineb Napoleoni koogist mitmeti. See koosneb traditsiooniliselt kolmest krõbedast ja sageli karamelliseeritud lehttainakihist, mille vahel on kaks kihti keedukreemi. Söömise hõlbustamiseks kasutatakse nuga ja kahvlit. Pealt kaunistatakse kook tainapuru asemel klassikaliselt glasuuriga, millele tehakse marmorjas muster või tuhksuhkruga. Mille-feuille ajalugu ulatub aga suisa 16. sajandisse ja seda arendasid edasi kuulsad Prantsuse kondiitrid La Varenne ja Carême. Kooki serveeritakse enamasti ristkülikukujulise lõiguna. Olenevalt taina voltimise tehnikast koosneb tuhande lehe kook 729-2048 tainakihist. Tänapäeva moodsamad versioonid mängivad nii mille-feuille maitse kui ka selle kujuga.

Lehttaina valmistamise tehnoloogia, taina kihitamine ja rulllimine
Lehttaina küpsetamine ja karamelliseerimine
Keedukreemi ja crème mousseline'i valmistamine
Mille-feuille kokkupanek ja kaunistamine

Loe lähemalt

EST
Asutus:
Tartu Rahvaülikool
Aadress:
Vaksali 7, Pepleri 4
Kontaktisik:
Tartu Rahvaülikool
Telefon:
7361337; 7427742
E-post:
E-post
Veebileht:
https://rahvaylikool.ee